5 tips til hvordan du kan forbrede deg før du søker om et bedriftslån

Å søke om et bedriftslån har knapt vært enklere enn det er nå. I dag kan du søke om bedriftslån enkelt på nett, både hos tradisjonelle banker eller alternative finansieringsselsskaper. Og med digitaliseringen av kredittvurderingsprosessen vil du som lånesøker som oftest få raskere svar på søknaden din.

Men hva skal man gjøre før man søker om et bedriftslån?

Det kan være vanskelig å finne ut hva disse nye långiverne på nett krever, sammenlignet med tradisjonelle banker. Bankene vil oftest gjerne gå gjennom noen manuelle prosesser og ha noen fysiske møter. Dette kan være ganske tidkrevende. Fremfor alt kan det være at du som småbedriftseier allerede har mye å gjøre og kanskje har hatt problemer med å gå på et fysisk møte.

1. Undersøk utlåner

Som alltid bør du gjøre “hjemmeleksen" din ordentlig. Gjør en liten research av långiver før du sender inn en søknad for å være sikker på at långiver matcher dine behov – og ikke minst at det er en långiver du føler deg komfortabel med å låne penger av. Lag en sjekkliste for vurderingen din og behovene dine. Se et eksempel nedenfor:

  • Hvordan ser anmeldelsene og omdømmet deres ut på for eksempel Trustpilot og Facebook?
  • Hvilke beløp kan du låne? (Maks / min. kroner)
  • Hvilke låneperioder kan de tilby? (Maks / min. måneder)
  • Hva er kostnadene?
  • Annet som er relevant for din situasjon

2. Vær forberedt på å svare på spørsmål om virksomheten din

Dersom du ikke har blitt bedt om å legge ved forretningsplaner, resultatrapporter eller andre dokumenter, kan du bli bedt om å sende inn dette senere i prosessen. Vær forberedt! For eksempel kan en utlåner spørre om:

  • Forretningsplanen din og/eller idé. Hvilken virksomhet har du og hva gjør du?
  • Omsetningen din. Hvordan har det historisk sett ut og hvordan ser fremtiden ut?
  • Annen informasjon om deg eller bedriften din.

3. Vær tydelig på hva formålet med lånet er.

Enten du ønsker å møte utlåner til et fysisk møte eller om møtet foregår over telefon, må du være klar over hva formålet med bedriftslånet er. Handler det om å investere i varelager, markedsføring, ansatte eller betale skatt? Det er viktig at du kan informere långiver hvorfor du trenger å låne penger.

4.Vis at du har tenkt på hvordan du skal betale tilbake lånet

Långiver har helt sikkert gjort sin egen vurdering om han eller hun mener du kan betale tilbake lånet. Det kan imidlertid faktisk være informasjon som de ikke har tilgang til, men som likevel kan påvirke likviditeten i virksomheten din. Denne informasjonen kan bestemme størrelsen på lånet og løpetiden. Vær derfor alltid ærlig når du beskriver bedriftens situasjon.

Hvis du skal overdrive eller vise en «falsk» omsetning, kan det være vanskelig å gjenvinne långivers tillit. Derfor er det veldig viktig at du er ærlig om betalingsevnen din. Et lån du ikke kan betale ned vil aldri komme selskapet til gode. Les også vår policy om ansvarlige lån, hvor vi også gir gode råd til deg som låner før du tar opp lån.

5. Gå gjennom din personlige økonomi

Noen långivere fokuserer mer på fysiske sikkerheter som eiendom, maskiner, kjøretøy eller lignende. Andre velger å fokusere på eierens historie som forretningsmann/kvinne. Dette innebærer blant annet å se på hvordan eieren har prestert med andre selskaper. Du vil også finne at en rekke långivere involverer bedrifteierns privatøkonomi i kredittvurderingen og ser på om eieren har høy personlig gjeld eller ikke, eier hus, bil, osv.

Hvordan fungerer Qred Bedriftslån?

Hos Qred Bedriftslån har vi fokus på å hjelpe små bedrifter med finansiering slik at de også kan vokse seg store en dag. Qred ble stiftet i 2015 da administrerende direktør, Emil Sunvisson, opplevde hvor vanskelig det var som nystartet gründer å snakke med banken. Han tenkte: det må være mulig å gjøre det bedre og grunnla derfor Qred.

Vi har ikke renter men det vi kaller en månedlig avgift. Det betyr at du betaler en fast avgift for hver måned du har lån hos oss. Du kan betale tilbake lånet på forhånd uten ekstra kostnad. Og selvfølgelig betaler du kun månedsavgiften i de månedene du faktisk har lån hos oss.

Del denne posten

Relaterte artikler

Relaterte artikler