Slik øker du kredittverdigheten din som bedriftseier

Som gründer og bedriftseier kan du oppleve behov for finansiering. Når man søker om lån så vil nesten alltid långiveren ta en kredittvurdering av deg og din bedrift. Ved første øyekast skulle man tro at man bare ser på en konto, men det kan være flere ting som kan være med på å avgjøre om du er kredittverdig eller ikke. Kredittvurderingen din er en samlet vurdering som involverer flere ulike faktorer og derfor kan det være en fordel for deg å vite hva som påvirker kredittvurderingen din positivt og negativt.

En hovedregel i kredittvurdering er at jo mer en lånegiver vet om din og bedriftens økonomiske situasjon, jo bedre setter den deg i en kredittvurdering. Jo mer informasjon, jo bedre muligheter har långiveren for å gi deg et best mulig tilbud. Det er også en fordel for deg om du ikke låner mer penger enn selskapet kan klare å betale tilbake.

For å få full forståelse av den økonomiske situasjonen vil långiver ofte be om å få se selskapets kontantstrøm, f.eks. ved utskrift av bankkonto, regnskapsdata, årsoppgave og skatteopplysninger. Det er all informasjon som er svært verdifull i en kredittvurdering.

Økonomiske faktorer som påvirker kredittvurderingen

 • Inntekt og nåværende jobb
 • Eiendom
 • Andre lån eller gjeld
 • Betalingsanmerkninger
 • Bedriftseierens historie, for eksempel erfaring i bransjen og drift av evt. tidligere selskaper. En konkurs har for eksempel en negativ effekt på en kredittvurdering

Andre faktorer som påvirker kredittvurderingen

 • Bedriftens alder
 • Geografisk plassering, f.eks i forhold til bedriftens bransje
 • Gjennomgang av selskapet (det kan for eksempel være på (Trustpilot eller Google)

Øk kredittvurderingen din ved å følge disse 4 tipsene

 1. Betalte utestående fakturaer registrert hos inkassoselskaper:

Nesten ingen långivere vil gi en positiv kredittvurdering på en person eller virksomhet som har betalingsanmerkninger. Når de utestående fakturaene er tilbakebetalt, må betalingskravet slettes fra registeret, slik at du ikke lenger fremstår som en dårlig betaler.

 1. Ta en sjekk av selskapets kredittvurdering

Forbered deg på eventuelle negative punkter i bedriftens økonomi før du søker om lån.

 1. Forklar på forhånd hva den mulige gjelden eller nedgangen i inntektene skyldes.

Ofte har ikke långiveren tid til å ringe alle søkere. Derfor er det en fordel at dersom du skriver et notat om hva gjelden dekker og om det kan være en betalingsavtale på denne gjelden. I tillegg kan det også være bra å forklare årsaken til en eventuell nedgang i inntektene. Ved å få kreditor på forhånd kan du dermed minimere risikoen for å få avslag uten å få en detaljert kredittvurdering. Det viser at du er en seriøs forretningsmann når du selv kjenner selskapets svakheter og samtidig også har forståelse for hvor alt ikke er glede og sorg.

 1. Vær stabil og pålitelig

Mange endringer i selskapets historie, f.eks. eiere, styremedlemmer etc. kan virke ustabile i en kredittvurdering og ha en negativ innvirkning. Unngå derfor å bytte styremedlemmer/styreeiere for ofte. Det er heller ikke en fordel å endre adresse, telefonnummer eller e-postadresse for ofte. At selskapet fremstår som stabilt har en positiv innvirkning på kreditor.

Del denne posten

Relaterte artikler