Historien om Qred

I 2015 satte mine forretningspartnere og jeg oss for å endre den gamle bransjen med å gi ut lån, og mer spesifikt til småbedrifter. Historisk sett har de minste bedriftene vært underbanket og dårlig betjent av de gamle, tradisjonelle bankene.Vi snakker av erfaring, for vi har vært i den samme situasjonen som hundrevis av småbedrifter står overfor hver dag.

La meg fortelle deg en kort historie: En gang for lenge, lenge siden var det en relativt ung og ambisiøs gründer, la oss kalle ham Emil, som ønsket å starte sin egen bedrift. Det var mye å lære, og mye som var nytt, spennende og ukjent. En av de første tingene Emil måtte gjøre var å gå til en bank for å få en bankkonto for sitt selskap. Etter et 15-minutters møte der han fortalte bankmannen i en fin dress om sine forretningsplaner, fikk gründeren beskjed om at banken ikke trodde forretningsideen virket gjennomtenkt, og dessverre kunne han ikke bli kunde i banken. Heldigvis ga ikke gründeren opp og klarte etter hvert å finne en bank som ville akseptere hans nystartede bedrift som kunde.Dette er dessverre ikke en sjelden situasjon. Å bli tatt seriøst, få tid, råd og rettferdig finansiering er uvanlig blant småbedriftseiere.

Derfor bestemte vi oss i 2015 for å starte Qred, for å gjøre finansiering enklere og mer tilgjengelig for gründere, noe som er ingenting annet enn rettferdig, med tanke på at 4 av 5 nye jobber skapes av småbedriftseiere, og at Sveriges fremtidige velstand i stor grad avhenger av at vi skaper nye og ambisiøse selskaper. I dag har Qred virksomhet i ikke mindre enn seks markeder, er ett av Sveriges raskest voksende fintech-selskaper og har blitt anerkjent på Financial Times-listen over Europas raskest voksende selskaper i hele fire år på rad. I tillegg er Qred den ledende finansieringskilden for småbedrifter i Norden, og fra oktober 2023 er vi også en av Europas nyeste banker.

Vi streber nå etter å bli den fremste småbedriftsbanken i Europa. Vi ønsker at alle selskaper skal få den behandlingen og respekten de trenger og fremfor alt fortjener. Ved hjelp av maskinlæring og kunstig intelligens kan vi gjøre en grundig og tilstrekkelig kredittvurdering på sekunder, og med våre integrasjoner til andre plattformer kan vi utbetale lånene på få minutter. Så langt har vi styrket mer enn 100 000 gründere og bidratt til å skape over 40 000 jobber i årenes løp. Vi har satt oss fore å styrke de millioner av sterkt underbankede gründerne i hele Europa og gjøre de gamle, tradisjonelle bankene litt, litt ydmykere.

Emil Sunvisson, administrerende direktør og medgründer