Det er jo umulig å få et bedriftslån!?

26/2/2024
3
minutter

Tom Schou

Marketing Lead

Det er særlig små bedrifter som har utfordringer når det gjelder å få lån. Men hvor vanskelig er det egentlig å få et bedriftslån? Hvis du vil vite mer om bedriftslån og hva du bør være oppmerksom på i søknadsprosessen, kan du lese videre. 

Hvor vanskelig er det å få et bedriftslån?

Det er særlig små bedrifter som har utfordringer med å få lån sammenlignet med større bedrifter. Dette skyldes at små bedrifter ofte er forbundet med større risiko. 

Men i Norge er det faktisk generelt sett enkelt for bedrifter å låne penger til vekst. 

Hvem kan søke om bedriftslån?

Finansiering er avgjørende for å drive en bedrift, enten det dreier seg om en oppstartsbedrift eller en mer etablert organisasjon. Det kan være for å drive virksomheten, for å vokse eller for å komme seg gjennom vanskelige tider. I Norge kan alle norske bedrifter, uavhengig av virksomhetstype, søke om bedriftslån. Alt du trenger, er et organisasjonsnummer. 

Hvilken type lån kan jeg få?

Det er vanskeligere å få et bedriftslån enn det er å få et privatlån. Når du søker om et bedriftslån, må du kunne fremlegge regnskaper, noe nye bedrifter ofte ikke kan. Derfor er det en god idé å vurdere om du har behov for et lån når du etablerer bedriften.

Mens du med et enkeltpersonforetak kan søke om et personlig lån til forretningsformål, der du er personlig ansvarlig for selskapets eiendeler, må du med et selskap søke om et bedriftslån, som tas opp gjennom selskapets organisasjonsnummer. 

Hvordan vurderes bedriftens økonomi i forkant av et bedriftslån?

Dette varierer selvfølgelig fra långiver til långiver, men generelt gjøres det en grundig helhetsvurdering av bedriftens økonomi basert på følgende områder:

 • Type selskap
 • Levetid
 • Inntekter
 • Eiere
 • Historie
 • Regnskap

Hva er forskjellen mellom banker og finansieringsselskaper?

Banken ser ofte på bedriftens økonomiske situasjon og fremtidsprognoser for å bestemme størrelsen på et lån. Selv om banken bedriften din er tilknyttet kan tilby de laveste rentene, har de ofte høyere krav til bedrifter som skal låne penger. Du må som regel legge frem grundige budsjetter, regnskaper, kontoutskrifter med mer. 

Forskjellen mellom de to typene långivere er at finansieringsselskapene ofte har lavere krav til låntakeren, søknadsprosessen er betydelig kortere og utbetalingen går raskere. Til gjengjeld er det ofte høyere renter eller lånekostnader enn i banken. I noen tilfeller kan det imidlertid være verdt kostnaden hvis behovet for finansiering haster og er avgjørende for virksomhetens overlevelse. 

Sjekkliste

Følg disse trinnene for å få det beste bedriftslånet for din bedrift: 

 1. Definere organisasjonens finansieringsbehov
 2. Beregn en øvre grense for lånet (den må ikke overstige det selskapet vil tjene på å ta opp lånet).
 3. Få tilbud fra flere finansieringsselskaper

Andre områder å være oppmerksom på

I tillegg til å få den beste prisen på et bedriftslån, er det også verdt å se på andre faktorer. Som f.eks: 

 • Långivers kundeservice
 • Vilkår for refusjon
 • Skjulte kostnader

Vi håper dette gir deg et klarere bilde av hva som kreves for å få et bedriftslån, og hva du bør være oppmerksom på under søknadsprosessen. 

Hvis du er nysgjerrig på hva bedriften din kan låne, kan du sende en gratis og uforpliktende søknad her.

FAQ:

Hvordan skiller prosessen med å få et bedriftslån seg fra å få et privatlån?

Prosessen med å få et bedriftslån er vanligvis mer omfattende enn å få et privatlån. For et bedriftslån må bedriften vanligvis fremlegge regnskaper og andre økonomiske dokumenter for å vise långiveren at den er levedyktig og kan betjene lånet. På den annen side kan et privatlån være basert mer på personlig kredittvurdering og inntekt.

Hva er de viktigste faktorene långivere vurderer når de vurderer en bedrifts økonomi for et bedriftslån?

Når långivere vurderer en bedrifts økonomi for et bedriftslån, ser de ofte på faktorer som typen selskap, levetid, inntekter, eierstruktur, historikk og regnskapsmessige forhold. Disse elementene bidrar til å danne et bilde av bedriftens økonomiske helse og dens evne til å betjene lånet.

Hvilke trinn bør en bedriftseier følge for å sikre seg det beste bedriftslånet for deres virksomhet?

For å sikre det beste bedriftslånet for sin virksomhet, bør en bedriftseier først definere organisasjonens finansieringsbehov. Deretter bør de beregne en øvre grense for lånet basert på hva bedriften realistisk sett kan håndtere. Videre bør de innhente tilbud fra flere finansieringsselskaper for å sammenligne renter, vilkår og betingelser. Dette kan hjelpe dem med å velge det mest gunstige lånetilbudet for deres situasjon.

Del denne posten

Relaterte artikler