Ikke lån mer enn du trenger

De fleste bedriftseiere har vært i den situasjonen at de har følt på behovet for å ta et bedriftslån. For eksempel kan bedriftens likviditet minske kraftig når man vokser fort, eller det kan skyldes manglende betaling fra kunder eller lavsesong osv. I slike tilfeller kan et bedriftslån være en løsning, men som i alle tilfeller ved opptak av lån så er en god tommelfingerregel: Ikke lån mer enn du trenger.

Hos Qred er det vår viktigste oppgave å kunne hjelpe små og mellomstore bedrifter med å vokse og opprettholde driften av selskapet. For oss er det også viktig at vi sørger for at vi faktisk hjelper selskapene med finansieringen og ikke minst sørger for at lånet utstedes forsvarlig.

For pengene du låner skal selvfølgelig betales tilbake. Derfor oppfordrer vi alle låntakere til å være realistiske. Nedenfor gir vi deg noen gode råd om hva du bør tenke på før du tar opp lån.

Tenk deg om

Se gjennom alle alternativene dine og vær godt forberedt før du søker om et bedriftslån. Tenk over om du virkelig trenger å ta opp lån eller om du har andre muligheter. Kan du for eksempel be en kreditor om å utsette betalingen? Har du noen debitorer du kan be om forskuddsbetaling før varen eller tjenesten din leveres? Se gjennom inntektene og utgiftene dine.

Gå gjennom kostnadene dine

Det er viktig at du går gjennom alle utgiftene dine og finner ut om det er steder du har mulighet til å kutte ned. Det kan være alt fra for høy husleie, abonnementer du ikke bruker, for dyre eller for mange forsikringer osv. Vurder om det du betaler for faktisk er nødvendig – og ikke minst om det er verdt prisen. Å redusere utgiftene er en god måte å unngå å måtte ta opp et bedriftslån.

Sparing vs. lån

Det kan være at det vil være et billigere alternativ for deg om du klarer å spare opp i stedet for å ta opp lån.

Les alt det med liten skrift

Selv om teknologien i dag har gjort det mye enklere å ta opp lån enkelt og raskt, kan det ikke understrekes nok at før du signerer, må du ha full kontroll på hva kredittavtalen innebærer. Sørg for at du har full innsikt i hva lånet faktisk koster deg. Det er ikke nok bare å sammenligne på renten, for hva koster etableringsgebyret deg? Betaler du et gebyr for å betale tilbake lånet tidlig? Og hvor ofte justeres renten?

Gå inn i en forhandling med utlåner

Du har et tilbud, men kanskje den samme utlåneren faktisk vil gi deg en bedre pris hvis du prøver å forhandle litt på prisen. Det er i hvert fall verdt innsatsen, og du har egentlig ingenting å tape hvis du ber om en bedre pris.

Ansvarlig lån

Hos Qred har vi en ansvarlig lånepolicy, som gjør at vi alltid foretar en grundig kredittvurdering av hver enkelt søker. Både for vår egen – men ikke minst også for bedriftseierens skyld, er det viktig for oss at bedriften kan betale tilbake lånet.

En del av vår ansvarlige lånepolitikk innebærer at vi snakker med bedriftseier, på samme måte som vi samler inn tilstrekkelig informasjon og data om selskapet. Denne dataen er med på å gi oss en bedre forståelse av selskapets økonomiske situasjon, noe som til syvende og sist gjør at vi enda bedre kan matche selskapets behov og gi låntakere en best mulig avtale.

Del denne posten

Relaterte artikler