Dette skal man tenke på når bedriften vokser

Etterhvert som bedriften vokser, er det mye å tenke på og mange spørsmål å svare på. Er det økt etterspørsel etter dine produkter eller tjenester? Har du investert mye i markedsføring? Har du nettopp fullført en oppgave eller fått betalt for flere oppgaver?

Still spørsmål til deg selv, gjerne som et intervju. Vær gjerne tøff mot deg selv så du ikke flyter for langt unna i fremtidsplaner og drømmer.

Finn riktig kompetanse og arbeidskraft.

De viktigste hindringene for små bedrifter er lover og regler, finansiering og mangel på arbeidskraft. Vær derfor tydelig på hvilken kompetanse bedriften din mangler, søk etter nye talenter på de riktige stedene, og sørg for at du er en attraktiv bedrift for de rette menneskene.

Vis en tydelig visjon i bedriften.

Har du ansatte? Da er det din jobb å skape et miljø og en kultur for innovasjon og nye ideer. Avklar den enkelte ansattes rolle og oppgaver. Som leder bør du ta deg tid til å se hva både den nye og den erfarne medarbeideren har å tilby. Sitter den erfarne medarbeideren fast i den vanlige rutinen? Få den nyansattes synspunkter på bordet.

Idémyldring kommer ikke langt uten å aktivt jobbe og investere i dem – små og store.

Skap en lagånd og få alle med.

Enten det er to, ti eller tjue personer i bedriften så bør du jobbe mot en lagånd, og unngå at den ansatte går med tanken om at «det bare er en jobb». Å følge faste rutiner og gjøre så lite som mulig kan få fatale konsekvenser for en liten bedrift og dette ser man gjerne fort på bedriftens inntekter. La derfor alle bli hørt og bidra til å utvikle sin egen rolle. Da kommer det flere ideer, de ser at ideene også blir realisert, og de ansatte motiveres til å komme med enda flere.

Riktig forretningsform?

Har du enkeltmannsforetak som vokser raskt så kan det være på tide å omorganisere selskapet til et privat aksjeselskap. 

Går det litt for fort?

I så fall kan det være lurt å få hjelp av en konsulent eller ekspert om selskapets fremtidige vekst. Snakk også gjerne med kollegaer, familie og venner. En annen god idé kan være å ta en prat med den som har ansvaret for selskapets regnskap. Denne personen har typisk god økonomisk kontroll, og kan hjelpe deg med å få fotfeste på dette punktet før en stor vekst.

Sørg for at du har et likviditetsbudsjett som også er oppdatert. Husk at jo lenger du har oversikt, jo flere og større tiltak kan du gjøre i bedriften.

Sjekk også betalingsvilkårene dine. Både de som du gir til kundene dine og leverandøren din, men også de som du mottar fra leverandøren. Kan du gjøre noe for å forbedre kontantstrømmen din, ved å dele opp betalingene (uten renter og kostnader) eller betale på forskudd slik at flyten din hele tiden er positiv og med mindre svingninger.

Prioriter kundene dine – Dette er de som er billigst, og det er disse som er lettest å få mersalg for.

7 raske tips når bedriften vokser

  1. Ta risiko

Våg å mislykkes for å lykkes i det lange løp.

  1. Vær åpensinnet

Få tilbakemeldinger og kritikk på en fornuftig og god måte.

  1. Deleger

Deleger ansvar og oppgaver til ansatte.

  1. Skap mersalg.

Ved å hele tiden fokusere på å skape nye kunder kan det fort bli svært tidkrevende og kan bli svært dyrt. Flytt derfor en del av fokus til mersalg av eksisterende kunder.

  1. Rekruttere riktig.

Når du i ettertid skal delegere, krever det at du har ansatt rett person som du kan plassere ansvar og arbeidsoppgaver til. 

  1. Sørg for at bedriften kan vokse

Er produktet eller tjenesten din klar til å bli tilbudt i flere markeder? Enten geografisk eller ved å tilby noe helt nytt. Gå gjennom prosesser for regnskap, salg, innkjøp osv. sørg for at alt er klart for at bedriften kan vokse.

  1. Markedsfør deg selv ordentlig

Online eller offline? Sosiale medier eller oppslagstavla på butikken? Uansett hvilken måte du vil bruke for å markedsføre deg selv, bør du sørge for at det er den riktige måten å fange kundene dine på.

Sikre vekst med et bedriftslån fra Qred

Ikke vær redd for å vokse og ta sjanser som kan gjøre drømmene dine til virkelighet. Med et lån til din bedrift fra oss i Qred kan du vite med sikkerhet hvor mye du må betale tilbake hver måned, og kan fokusere på å vokse.

Med et bedriftslån fra Qred er det mulig å ta opp lån for selskapet og betale tilbake det hele når som helst – uten ekstra kostnad.

  • Ingen etableringsgebyr
  • Ingen bindingstid
  • Igjen skjulte kostnader

Lykke til med veksten!

Del denne posten

Relaterte artikler

Relaterte artikler