Økonomisk usikkerhet preger gründerne

Experian har gjort en undersøkelse på antall registrerte aksjeselskaper i 2022, som viser en nedgang på 16,6% fra 2021, skriver Finansavisen. Mest sannsynlig beror dette på den økonomiske usikkerheten i verden, noe som gjør at færre ønsker å starte egne selskaper men kanskje heller søker seg til en jobb. 

Krigen i Ukraina har rammet Europa hardt og inflasjonen i tillegg til økte energipriser, økte oljepriser, forsinkelser i leveranser og mangelvare, gjør at folk er mer forsiktige med pengebruken og kjøpekraften er mindre, noe som igjen går ut over bedriftene. 

Byggebransjen hardest rammet 

De bransjene som er hardest rammet kan se ut til å være byggebransjen, både fordi materialkostnaden har gått opp, folk er mer forsiktige med renovering og bygg, og det er lange leveringstider, og prisen på stål, tre og betong har økt kraftig.

Dagens Næringsliv skrev i desember om tall fra Nav som viser at arbeidsledigheten økte i desember og at det forventes en fortsatt økning i arbeidsledighet og permitteringer under 2023. Igjen er det bygg -og anleggsbransjen som er og vil bli hardest rammet.

For bedriftseiere kan det altså være en spesielt tøff tid i møte. Så hva er det egentlig viktig å tenke på som bedriftseier den kommende tiden?

Les mer her om hvordan du unngår konkurs.

Kontantstrøm under økonomisk usikkerhet.

Det er viktig å følge nøye med på bedriftens kontantstrøm, spesielt i tider med økonomisk usikkerhet. Det er flere måter du kan forbedre selskapets kontantstrøm på:

  • Gå gjennom utgiftene dine og kutte kostnader der det er mulig
  • Krev innbetaling fra kundene dine
  • Gå nøye over inventar
  • Bruk kortsiktige finansieringsalternativer, som for eksempel bedriftslån

Les mer om hvordan du søker om bedriftslån fra Qred her

Fordelene ved god kontantstrømstyring.

God kontantstrømstyring kan ha mange fordeler for bedriften din:

  • Finansiell stabilitet
  • Evne til å utnytte muligheter som dukker opp
  • Redusert stressnivå
  • Bedre sjanse for å klare økonomiske nedgangstider

Virkningen av det nåværende økonomiske klimaet på bedrifter

Utfordringer

Det nåværende økonomiske klimaet er utfordrende for bedrifter av en rekke årsaker. For det første er det økt konkurranse ettersom bedrifter prøver å tiltrekke seg kunder i et stramt marked. For det andre øker kostnadene ved å drive en bedrift, spesielt kostnadene for energi og råvarer. Mange bedrifter har også vanskeligere med å få tilgang til finansiering.

Muligheter 

Til tross for utfordringene er det også muligheter tilgjengelig for bedrifter i det nåværende økonomiske klimaet. For eksempel leter mange forbrukere nå etter verdi for pengene, så bedrifter som kan tilby produkter av god kvalitet til konkurransedyktige priser er godt posisjonert for å lykkes. Det er også en mulighet til å spare penger ved å bli mer energieffektiv og redusere avfall.

Tips for å takle finansstormen

Kostnadsbesparende tiltak som kan hjelpe bedriften din

I dagens økonomiske klima må bedrifter være ekstra forsiktige med utgiftene sine. En måte å kutte kostnader på er å reforhandle kontrakter med leverandører og tjenesteleverandører. Du bør også gå gjennom utgiftene dine for å se om det er noen områder der du kan kutte ned.

Et annet kostnadsbesparende tiltak er å redusere eller eliminere skjønnsmessige utgifter, som reklame og reiser. Om mulig bør du også utsette eventuelle større innkjøp til økonomien blir bedre.

Måter å øke inntekten på

Det er en rekke måter du kan øke inntekten på i en usikker økonomi. En måte er å tilby rabatter eller kampanjer til kunder. Dette kan bidra til å øke salget og få inn ny virksomhet. En annen måte å øke inntektene på er å ta seg inn i nye markeder eller finne nye kundegrupper. Til slutt kan du også se etter måter å forbedre produkt- eller tjenestetilbudet ditt slik at det er mer attraktivt for kundene.

Les mer om hvordan du kan øke salget til bedriften her

Strategier for å beskytte bedriften din

I tillegg til å kutte kostnader og øke inntektene, er det en rekke andre strategier du kan bruke for å beskytte bedriften din under en økonomisk nedgang. Den ene er å bygge opp kontantreserver slik at du har en buffer i tøffe tider. En annen strategi er å diversifisere inntektskildene dine slik at du ikke er like avhengig av et bestemt marked eller type kunde. Til slutt bør du alltid lete etter måter å forbedre effektiviteten og produktiviteten din på, slik at du kan klare enhver storm bedre.

Det nåværende økonomiske klimaet kan være tøft for bedrifter, men det finnes måter å takle stormen på. Ved å fokusere på kontantstrøm, redusere kostnader og øke inntektene, kan bedrifter holde seg flytende. Tiden er nå inne for å være kreativ og tenke utenfor boksen for å finne nye muligheter for bedriften din. Beskytt bedriften din ved å implementere noen av strategiene over så er du på god vei til å klare deg gjennom den økonomiske stormen.

Les flere tips til deg som bedriftseier her.

Del denne posten

Relaterte artikler

Relaterte artikler